De Krimschatten II

Leestijd: < 1 minuut

Update 13 april 2022 – Eerder schreef ik al over de rechtszaken in Nederland de Krimschatten naar terug moet sturen: Rusland of Oekraïne.

Net als de rechtbank in eerste instantie zegt het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep in haar arrest van 26 oktober 2021 dat de schatten terug moeten naar de Oekraïne. Het hof baseert zich hierbij echter op een nieuwe grond: de betreffende museumstukken waren in het Oekraïens Museumfonds opgenomen en vallen onder het regime van de Oekraïense Museumwet. Uit die wet blijkt dat de betreffende kunstwerken tijdelijk naar het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne in Kiev moeten worden gebracht. Dit in afwachting van een betere situatie.

Echter, het juridische geschil gaat door. De advocaat van de Krimmusea heeft eind januari van dit jaar cassatie ingesteld bij de Hoge Raad – de hoogst mogelijke rechterlijke instantie binnen Nederland.

Eerdere column:

Yvonne Vetjens
Dohmen advocaten

Bronnen (o.a.):

https://www.parool.nl/nederland/hof-krimschatten-allard-pierson-museum-moeten-naar-oekraine~be9eec19/

Uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2021:3201&keyword=krimschatten

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: