De entertainmentindustrie, een bijzonder beestje!

Leestijd: 2 minuten

Gastlezing bij de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT)

Op 14 januari 2020 was ik gastspreker bij de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) in Ahoy op de CUE 2020. Ik sprak daar over vragen rondom beeldrecht. CUE is een tweejaarlijkse vakbeurs voor event-, installatie- en entertainmenttechnologie, ondersteund door brancheverenigingen VPT, VNPF en VVEM. CUE is volgens haar eigen site “dé ontmoetingsplaats voor technici in de evenementenbranche en podiumkunsten”, en daar is geen woord van gelogen. Luister en kijk maar eens naar deze korte video:

Als je daar als advocaat rondloopt weet je ook weer wat blacktrax en tracking met follow-me is, of een SSL Live mixing platform, of rigging. Wat heb ik daar zoal verteld?

Wie wanneer auteursrecht podiumtechnologie?

Om aanspraak te kunnen maken op auteursrecht (ook wel: copyright) moet er sprake zijn van een ‘Werk’, dat wil zeggen iets dat creatief en oorspronkelijk is. Bij veel podiumtechnologie is wel auteursrecht denkbaar (audio, video, lichtshow, special effects, decorontwerp, kostuums, rekwisieten, grime, enzovoort). De ontwerper daarvan heeft het auteursrecht, al zijn daar uitzonderingen op mogelijk. Dat kan een overeenkomst zijn maar ook kan er sprake zijn van bijvoorbeeld werkgeversauteursrecht of gemeenschappelijk auteursrecht.

Gevolgen inbreuk podiumtechnologie. Schadevergoeding.

Een ander maakt inbreuk op dat auteursrecht als hij dat design openbaar maakt of verveelvoudigt. Dan moet hij daar mee stoppen en schadevergoeding betalen. Vaak geeft de designer een licentie aan een theatergezelschap of producent en behoudt hij het auteursrecht.

Bewerking/ander medium: inbreuk auteursrecht?

Bij een exacte kopie is er natuurlijk inbreuk op het auteursrecht. Bij een bewerking of een ander medium hangt het af van de vraag of de auteursrechtelijk beschermde trekken in zodanige mate zijn overgenomen dat de totaalindruk dezelfde is. Er is geen inbreuk als er toestemming/licentie is. Ook is er geen inbreuk als er sprake is van citaat, parodie, panoramavrijheid, actualiteitsexceptie, persexceptie en/of embedden-linken van een legale bron.

Panoramavrijheid

Panoramavrijheid geldt alleen bij bouwkundige werken en kunstwerken, die bedoeld zijn om permanent in openbare plaatsen te blijven, en voor zover het Werk niet uit de context is gelicht (het straatbeeld moet zichtbaar blijven). Ik haalde als voorbeeld een foto aan van Ocubo’s lichtkunstwerk op gloweindhoven.nl. Als dat in de krant staat: panoramavrijheid ja/nee? Nee was het antwoord, maar mogelijk wel een beroep op citaatrecht / actualiteitsexceptie.

Foto van lichtshow: auteursrechtinbreuk op lichtshow?

Daarna toonde ik een foto van Paul Bergen van een muzikant die werd ‘omgeven’ door een lichtshow. De lichtshow ‘maakte de foto’. Een bijna gelijke foto van een lichtshow staat ‘te koop’ op ANPfoto.nl. Is het ‘te koop aanbieden’ door een fotosite van zo’n foto nou inbreuk op het auteursrecht op een lichtshow als er geen toestemming is? Het antwoord? Tja, dan had je maar moeten komen…

Persoonlijkheidsrechten

Dan vertelde ik nog iets over persoonlijkheidsrechten. Dat zijn de rechten van de maker, ook als hij het auteursrecht heeft overgedragen, om op te treden tegen het weglaten van een naamsvermelding, wijziging in zijn Werk of verminking van zijn Werk.

Vragen over Intellectuele Eigendom en podiumtechnologie?

Bel vrijblijvend

Licentienemer heeft ook rechten: naburige rechten

Tot slot heb ik nog aandacht besteed aan de naburige rechten. Als een ontwerper een licentie geeft aan een theatergezelschap of producent, dan behoudt de ontwerper zijn auteursrecht. Maar dat wil niet zeggen dat de producent of het theatergezelschap rechteloos is als iemand bijvoorbeeld een filmpje met zijn telefoon schiet en dat op Youtube zet! De producent/het theatergezelschap kan dan een beroep doen op de Wet Naburige Rechten. Dat zijn rechten die erg op het auteursrecht lijken, ‘buren’ van het auteursrecht dus, vandaar de naam ‘naburige rechten’.

Hub Dohmen, 19 februari 2020.


e: h.dohmen@dohmenadvocaten.nl
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: