copy paste feest

Leestijd: 2 minuten

Bent u van plan een leuke RSS-feed op uw site te zetten met nieuwtjes van andere sites? Als u dat bij de verkeerde doet, heeft u de kans op een schadeclaim wegens schending van het auteursrecht. Maar dan moet die ander wel kunnen bewijzen dat hij iets bijzonders met de kale nieuwsfeiten heeft gedaan en het dus niet alleen heeft gelaten bij “firma X brengt nieuwe freesmachine op de markt” of iets dergelijks.

Cozzmoss is een soort waakhond die het internet afspeurt naar inbreuk op het auteursrecht van haar opdrachtgevers en vervolgens rechtszaken start om de inbreukmaker te laten stoppen. Een van die opdrachtgevers is SDU uitgevers.

Cobouw.nl is een site van SDU. X heeft een bedrijfsorganisatieadviesbureau voor personele aangelegenheden. X heeft een aantal artikelen van de Cobouw site op zijn eigen site gezet. Het betrof hier nieuwsfeiten en actualiteiten over met name de bouw. “Stop”, zegt Cozzmoss. Cozzmoss legt ook nog een rekening van 15.000 euro neer. Cozzmoss is van mening dat er auteursrecht zit op de nieuwsflitsen en dat er inbreuk is.

“Nee”, zegt X. Ik heb steeds gemeld dat ik het van de Cobouwsite heb. Daarnaast is niet duidelijk welke artikelen nou geschreven zijn door mensen die in dienst van Cobouw zijn. Verder gaat het ook nog eens om zakelijk geschreven nieuwsberichten.

De rechter gaat hierin mee en zegt (geparafraseerd): SDU heeft haar artikelen zo te zien gebaseerd op perspublicaties van andere bedrijven en de overheid. Ik heb geen bewijs gezien dat er daarna nog in geredigeerd is om die kale nieuwsfeiten in te kleuren, en ook niet door wie dat dan zou zijn gedaan. En dus heb ik geen bewijs van auteursrecht gezien; a.u.b. eerst bewijs.

Wordt vast vervolgd…

Deze nieuwsflits mag worden verspreid 😉

Jan Smolders

Dit nieuwsbericht is in mei 2011 geplaatst op alurvs.nl.

Ook interessant in het kader van auteursrechtwaakhonden die leiden aan bewijsarmoede: 16 april 2012: column “onzinfacturen”: Wordt u er ook wel eens moe van? Brieven van (auteursrecht)organisaties die beweren namens iemand anders iets te incasseren zonder een spat bewijs te leveren? Column gepubliceerd op creatiefzuid.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: