Foto’s. Concurrent kopieert die van u (of andersom): auteursrecht op simpele foto’s?

Leestijd: 3 minuten
Concurrent kopieert uw foto’s (of andersom): auteursrecht op simpele foto’s?

Productfoto niet auteursrechtelijk beschermd

Als engineer die een prachtig product heeft ontwikkeld wil u graag reclamemateriaal maken en instructiemateriaal met foto’s enz. U heeft een hele dag ingeruimd voor het maken van de foto’s. Die foto’s zet u op uw site. Wat nou als iemand besluit uw producten tweedehands te gaan verkopen (dat mag) maar met behulp van de foto’s die hij van uw site heeft gekopieerd? Zoals we al eerder schreven: een zuivere productfoto is niet auteursrechtelijk beschermd. Tussen juristen is echter vaak voorwerp van discussie hoe het zit met “gewone foto’s”, dus geen productfoto’s maar eenvoudige recht-toe-recht-aan kiekjes die iedereen kan maken. Wat nou als die van uw site worden gekopieerd? Of andersom: als u of een van uw medewerkers  zonder stil te staan bij de gevolgen een “gewone foto” heeft gekopieerd naar uw site?

Gewone foto’s: auteursrecht?

Veel “juridisch geharrewar” over ‘simpele’ foto’s of productfoto’s zie je als concurrentie een rol speelt. Zo ook in een recente rechtszaak, waar de bron van de gekopieerde foto’s de site van de concurrent was, en de “dader” de webdesigner (als u een webdesigner heeft kan dit dus ook u overkomen, al weet u van niets). De concurrent was zacht gezegd niet blij mee met de kopieeractie. Auteursrechtinbreuk! De foto’s kwamen terug op de sites van maar liefst twee klanten van de webdesigner, en de trotse designer had ook op zijn eigen site een linkje naar die twee sites gezet (en op de site van de designer kwam in het portfolio ook een foto verkleind terug). Klant nummer één had al mogen aftikken bij de kantonrechter, klant nummer twee was ook gedagvaard maar failliet gegaan voor er uitspraak kwam. Helaas had de webdesigner niet de vraag aan de orde gesteld of er überhaupt auteursrecht op (waarschijnlijk deze) simpele foto’s van dakkapellen zat. Wij hebben dat in eerdere en lopende zaken wel gedaan. Eerder wist ons kantoor al een zaak te winnen over de eenvoudige foto die u hier ziet: niets auteursrecht, dit is gewoon een recht-toe-recht-aan weergave (kopie) van de werkelijkheid. Wij (en natuurlijk de rechter die de uitspraak wees) maakten daarmee een flinke discussie los, op juristenfora maar ook in de krant.

Steun vanuit onverdachte hoek

We krijgen echter (onbewuste) steun vanuit onverwachte en onverdachte hoek, en wel van de adviseur van het Europese hof. Zelfs van de prachtige foto van de stad Cordoba die u hier ziet vraagt de adviseur van het Europese hof zich af of er auteursrecht op rust (alinea 53-58). Het gaat er immers niet om of het onderwerp van de foto creatief en oorspronkelijk is, maar of de foto dat is. Als de webdesigner of zijn klanten zich bij ons hadden gemeld, hadden we hen goedkoper kunnen helpen. De adviseur zegt echter nog meer interessante dingen: als er sprake is van een beschermde foto, dan is er in dit geval (een online werkstukje van een scholiere) geen inbreuk. Enkele elementen die bij dat oordeel een rol spelen: iedereen kon al gratis de foto op internet bekijken op een plek waar die mocht staan van de rechthebbende, en er stond geen enkele waarschuwing bij. Laten dat nu net twee onderwerpen zijn die we altijd aanroeren indien we in dit soort kwesties voor een cliënt een verweer schrijven.

Op dit moment voeren wij een hogerberoepsprocedure over een foto die wat eenvoud betreft, lijkt op de hiervoor besproken ‘Cordobafoto’: mooi uitzicht, maar iedereen maakt deze foto op deze manier, dus hoezo auteursrecht?

Moraal van dit verhaal

Eerst moet worden vastgesteld of een foto beschermenswaardig is. Als dat zo is en iemand heeft hem zonder toestemming gebruikt, behoort hij de gevolgen te dragen. Maar dat dient dan op een redelijke manier te gebeuren. Over dit soort vragen kunt u ons bellen op 013-5821987 voor een gratis beoordeling van uw positie en een “offer you can’t refuse” voor het geval uw positie actie vereist.

Advocaat foto nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:

Pas op voor foto’s zonder auteursrecht!(Opent in een nieuwe browsertab)


9 september 2018, Hub Dohmen

Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Deze column verscheen eerder op engineersonline.nl.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: