pexels-jadson-thomas-542556-1-1 (1)_11zon (1)

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

pexels-luis-gomes-546819-1-1-1

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

Blog

EAN-nummers: andere rechter, andere uitkomst

EAN-nummers op bol.com zijn handig voor verkopers. Als je het EAN-nummer van een ander wil gebruiken mag dat op bol.com mits het om hetzelfde product gaat. In een eerdere column over EAN-nummers op bol.com schreef ik dat het uitmaakt of je een ‘merk-EAN’ hebt of een ‘merkloos EAN’/’niet-merk-EAN’. De rechtbank Noord-Holland dacht daar in de Bedworld-zaak anders over, of liet dat in het midden: er werd gewoon met geen woord over gerept. Het maakt dus uit bij welke rechtbank je terecht komt. Ik hoop dat een van deze zaken ‘doorsuddert’  in hoger beroep en uiteindelijk bij de Hoge Raad belandt.…

Lees verder…

Fotograaf onderbouw je auteursrecht

Foto’s van een ander zomaar gebruiken mag in de meeste gevallen niet. Op bijna alle foto’s rust auteursrecht. Alleen je foto laten zien en je er op beroepen dat er auteursrecht op rust is echter onvoldoende. Dat bleek onlangs in een zaak bij de kantonrechter in Tilburg. Het ging om een foto van van één van de verkiesbare leden van een Valkenswaardse politieke partij. De initiator en beheerder van een Facebookpagina over Valkenswaard had die foto ongevraagd op Facebook gezet. Dat was tegen het zere been van de fotograaf. Die fotograaf stapte naar de rechter. De fotograaf had bij de…

Lees verder…

Zorg dat je vergelijkende reclame juist is

We zien het overal om ons heen: vergelijkende reclame. Het bekendste voorbeeld is dat van supermarkten die boodschappenlijstjes van verschillende  supermarkten naast elkaar leggen.  Wie fout zit met zijn vergelijking wordt ‘bestraft’. Xiltrix/Purple Q Dat bleek onlangs weer in een zaak die Xiltrix tegen Purple Q en een voormalig medewerker van Xiltrix was gestart. Xiltrix levert hardware en software voor monitoring en alarmsystemen in laboratoria. Purple Q gaf op haar website aan dat ze onderhoud en support kon verrichten op Xiltrix-systemen. Merkinbreuk: geen eerlijk merkgebruik Allereerst kwam het merkgebruik door Purple Q aan de orde. Je mag merken van een…

Lees verder…

Beschrijvende handelsnaam: wel of niet doen?

Als je een beschrijvende handelsnaam hebt, kun je er op wachten dat een ander met ongeveer dezelfde handelsnaam komt. Kun je daar juridisch iets tegen doen? Een hoe-zit-het-ook-alweer aan de hand van een recente rechtszaak. Verwarringsgevaar met beeldmerk? Lampenlicht.nl heeft een beeldmerk (logo) met daarin de tekst “Lampenlicht.nl”. Lampenlicht.nl kwam op tegen “lampenlichtshop.nl” en “Iampenlichthal.nl”. Dat veroorzaakte verwarringsgevaar volgens lampenlicht.nl. Dus was het merkinbreuk volgens lampenlicht.nl. Met een volledig beschrijvend merk is je bescherming lager. Was het beeldmerk van lampenlicht.nl louter beschrijvend? Volgens de rechter niet:  “omdat deze een unieke taalkundige vondst oplevert waarbij de woordelementen samen kunnen worden gelezen…

Lees verder…

Auteursrecht vs. vrijheid van meningsuiting

Helaas komt het veel voor dat mensen zonder toestemming creatieve werken van andere gebruiken of namaken. Daardoor plegen ze inbreuk op het auteursrecht van de maker van het (originele) werk. We zien in onze praktijk wel eens voorbij komen dat een inbreukmaker zich dan beroept op vrijheid van meningsuiting. Dat recht zou toch vóór het auteursrecht moeten komen? Afweging tussen auteursrecht en vrijheid van meningsuiting Zo eenvoudig is dat niet. Als een dergelijke zaak voor de rechter komt, moet die steeds een afweging maken tussen verschillende rechten. Het moet steeds per geval bekeken worden. Dat gebeurde onlangs in twee recente…

Lees verder…

Dohmen advocaten gaat intensief samenwerken met BG.legal

“Klaar voor de toekomst, met focus op IE, IT en Tech” Per 1 oktober 2022 bundelen Dohmen advocaten en BG.legal hun krachten en gaan een intensieve samenwerking aan op het gebied van Intellectueel Eigendomsrecht, IT-recht en Technologie. Dohmen advocaten en BG.legal zullen hun IE/IT praktijk onder de naam van BG.legal verder uitbouwen. Een mooie kans voor beide kantoren, die de ambitie hebben om het grootste Brabantse IE/IT/Tech kantoor te worden met vestigingen in ’s‑Hertogenbosch, Eindhoven (Brainport) en Tilburg. Met advocaten en juristen die kennis en ervaring uit de praktijk vertalen in de beste juridische oplossing. Bijzondere combinatie BG.legal is een…

Lees verder…

De “Jiskefet Encyclopedie” rechtmatig merkgebruik?

Mag je een Jiskefet encyclopedie op de markt brengen als je ‘Jiskefet niet bent’? In beginsel mag dat, tenzij je auteursrecht schendt. Zo kunnen de erfgenamen van Cruyff ook geen biografie over Cruyff verbieden. De makers van Jiskefet stonden twee keer bij de rechter: de eerste keer bij de kortgedingrechter en de tweede keer in hoger beroep. Dat hoger beroep pakte in het nadeel van Jiskefet uit. Eerste rechtszaak (kort geding): Jiskefet wint Jiskefet had verschillende pogingen gedaan om inzage te krijgen in de inhoud van de encyclopedie, maar die waren niet gelukt. Op een eerste kortgedingzitting zegde de uitgever…

Lees verder…

Parallelimport versus merkbescherming

Lagere prijsstelling in andere landen Update 17-6-22 van oorspronkelijk artikel d.d. 5-11-2018: We kregen veel vragen over parallelimport naar aanleiding van een aantal rechtszaken. Tijd voor een update dus. Hof Den Haag gaf in oktober 2021 aan dat een exclusief distributiestelsel automatisch een gevaar voor afscherming van de markt betekent. Dat heeft tot gevolg (iets versimpeld) dat de merkhouder eerst moet laten zien dat het goederen van buiten de EU betreft. Lukt dat niet, dan is er geen merkinbreuk. Lukt dat wel, dan pas hoeft de importeur te laten zien waar het spul vandaan komt. In een andere zaak gaf…

Lees verder…

Domeinnaam: wil je hits of wil je bescherming?

Veel ondernemers zijn zich er bij het bedenken van een nieuwe bedrijfsnaam met bijbehorende domeinnaam niet van bewust dat ze in spagaat zitten. Willen ze een unieke naam zodat mensen niet bij de verkeerde uitkomen en zodat goodwill/badwill niet aan de verkeerde kleeft? Willen ze ‘een naam opbouwen’? Of willen ze makkelijk gevonden worden door mensen die op zoek zijn naar een product of dienst en het bedrijf helemaal niet kennen? Advocaat domeinnaam nodig? Bel vrijblijvend Klik om te bellen (013-5821987) Niet-beschrijvende domeinnaam / handelsnaam is betere bescherming Wie een unieke, niet beschrijvende domeinnaam/handelsnaam kiest zal heel veel marketinginspanningen moeten…

Lees verder…

Octrooiadvocaat: octrooi kwijt, geld terug? Kansen en risico’s bij nietig octrooi.

Deze blog gaat over een voor mij als octrooiadvocaat maar ook voor u belangrijke rechtszaak tussen Menzis en AstraZeneca. Hoewel de zaak over octrooien op medicijnen gaat, is hij ook relevant voor engineeringbedrijven. Risicoaansprakelijkheid als je octrooi ongeldig blijkt? Kort samengevat oordeelde de rechtbank dat Astra met een octrooi de concurrentie heeft weggejaagd. Daardoor moest Menzis te veel betalen voor haar medicijnen. Het octrooi is nietig verklaard. Astra moest weten dat het octrooi nietig zou worden verklaard. Dus moet Astra het te veel betaalde aan Menzis betalen. Het hof was het met de redenering van de rechtbank niet eens. Geen…

Lees verder…
Laad meer