Beschrijvende handelsnamen toch beschermd

Leestijd: 2 minuten

Handelsnamen en handelsnaamrecht

Iedereen die een onderneming heeft, gebruikt een of meer handelsnamen. Met die namen kunnen klanten een ondernemer vinden en kan hij zich herkenbaar maken, oftewel onderscheidend van zijn concurrenten. Handelsnamen worden beschermd door handelsnaamrecht. Daarbij geldt: hoe onderscheidender een handelsnaam, hoe beter iemand beschermd is. Er moet ook naar de omstandigheden gekeken worden als er sprake is van inbreuk: bevinden de partijen zich in dezelfde markt en waar bevinden de partijen zich – kortom: hoe groot is de kans op verwarring? En hoe zit het met beschrijvende handelsnamen?

Beschrijvende handelsnamen en verwarringsgevaar

In het verleden vonden lagere rechters verwarringsgevaar tussen twee beschrijvende handelsnamen onvoldoende om de nieuwkomer het gebruik van die handelsnaam te verbieden. Ze keken dan of er ‘bijkomende omstandigheden’ waren, oftewel: onder andere intenties en verleden van de nieuwkomer telden mee. Als je kledingwebshop “mooie kleding” heet, is er een grote kans dat er nog een kledingwebshop is die ook zo heet.  In de zaak DOC/Dairy Partners heeft de Hoge Raad dit voorjaar bepaald dat verwarringsgevaar het enige criterium was, is en blijft, óók als het gaat om beschrijvende handelsnamen. Verleden en intenties spelen dus niet mee voor de vraag of sprake is van handelsnaaminbreuk.

Realiseer je wel dat nu de beschermingsomvang van een beschrijvende handelsnaam erg klein is, kleine verschillen al voldoende zijn om de ene onderneming van de andere te doen onderscheiden. Dan is er geen verwarringsgevaar. En dan is er ook geen handelsnaaminbreuk. Ondernemers moeten dus nog steeds overwegen hoeveel zin het heeft om iemand voor de rechter te slepen wegens handelsnaaminbreuk, als hun handelsnaam niet onderscheidend is. De Hoge Raad oordeelde wel dat ook als de intentie geen factor is bij handelsnaaminbreuk, intentie nog steeds meespeelt bij de algemene vraag of iets ‘onrechtmatig’ is. Dat is juridische taal voor ‘hoort niet’. Met een domeinnaam bewust dicht tegen de handelsnaam van een ander aan kruipen noemde de Hoge Raad als voorbeeld. Om op die manier klanten te misleiden en weg te lokken. Geen handelsnaaminbreuk, maar toch verboden.

Vragen over je beschrijvende handelsnaam?

Twijfel je of jouw handelsnaam beschermend genoeg is? Of heb je een discussie over handelsnaaminbreuk? Neem contact op met ons via ons gratis spreekuur.


 Lees-verder-tips:


Yvonne Vetjes, 21 juni 2021.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: