Wil je als ondernemer een merk aanvragen? Bedenk dan goed wat mogelijke valkuilen zijn. Als onderneming met een geregistreerd merk is het natuurlijk erg vervelend als je erachter komt dat een ander een overeenstemmend teken gebruikt voor dezelfde waren en/of diensten. Dat kan niet, is de eerste logische gedachte. Toch zijn er uitzonderingen waardoor de ander een teken (naam, logo, etc.) mag gebruiken dat op dat van jou lijkt.
Als merkhouder is de eerste stap dan ook om de situatie zorgvuldig te evalueren. Controleer of het overeenstemmende teken daadwerkelijk inbreuk maakt op je merkrecht. Hiervoor kan het beste een jurist worden inschakelen. Op grond van artikel 138 lid 3 UMVo (de Verordening inzake het Uniemerk) geldt dat je de gebruiker van het teken mogelijk níet op inbreuk kunt aanspreken:
- Als het teken in het gewone handelsverkeer wordt gebruikt, zoals in e-mails en op facturen.
- Als het teken wordt beschermd door een ouder recht.
- Als dat recht van slechts plaatselijke betekenis is. Dat betekent dat het oudere recht zich beperkt tot een specifieke regio of plaats.
- Als dit recht erkend is in de wetgeving van de betrokken lidstaat.
Er zijn mogelijk uitzonderingen op bovenstaande regel: zoals wanneer het gebruik van het overeenstemmende teken afbreuk doet aan de reputatie of het onderscheidend vermogen van jouw merk. In dergelijke gevallen kan het zijn dat je toch juridische stappen kunt ondernemen. Als je besluit actie te ondernemen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen om de beste strategie te bepalen. Neem daarom contact op met een van onze merkspecialisten!