Banksy leert weer een IE-les: een merk moet je wel – echt – gebruiken, anders kun je er geen rechten aan ontlenen

Leestijd: 2 minuten

Banksy

De wereldberoemde anonieme straatkunstenaar Banksy heeft al jaren problemen rondom het intellectueel eigendom op zijn werk. Onlangs trok hij weer aan het kortste eind in een procedure. Zelf riep hij ooit dat copyright voor “losers” is, maar toch probeerde hij door de jaren heen het een en ander te doen aan de wildgroei van inbreukmakende producten die derden op de markt brengen.

Full colour black

De procedure tegen Full Colour Black betreft in het bijzonder de “Flower Bomber” of “Flower Thrower” een demonstrant die op het punt staat in plaats van een granaat een bos bloemen te gooien. Full Colour Black verkoopt kaarten van dit werk en andere afbeeldingen van Banksy’s werk.

Auteursrecht of merkenrecht

De weg van het auteursrecht is onmogelijk te bewandelen, want dan zou Banksy zijn identiteit moeten prijsgeven, iets wat hij niet wil. Hij dacht een oplossing te hebben gevonden door een rechtspersoon – ik neem voor het verhaal aan een Limited-  op te richten en die Limited enkele werken als EU-merk te laten inschrijven. Maar daar stak Full Colour Black een stokje voor: een merk is alleen te beschermen als het ook gebruikt wordt en dat deed Banksy niet. Banksy reageerde hierop door de webshop Gross Domestic Product te openen.

Probleem op het gebied van auteursrecht?

Bel ons vrijblijvend

Banksy terug bij af

Echter, het EUIPO, het bureau dat over Europese merken gaat, oordeelde dat Banksy de webshop slechts had opgezet om inbreuk te voorkomen, dus dat van echt ‘gebruik’ geen sprake was en dat hij vooral de wet wilde omzeilen. En ook hier speelt het feit dat hij anoniem is èn dat hij liever buiten op muren schildert dan op eigen canvas hem parten. Full Colour Black kan – voorlopig –  de kaarten verkopen en heeft aangekondigd ook andere merken van Banksy te gaan aanvechten. Banksy is weer terug bij af.


Lees-verder-tips:


Yvonne Vetjens, 15 oktober 2020

Twitter / Linkedin

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: