Ik heb de afgelopen tijd bij ons in de praktijk en ook online wat onduidelijkheid voorbij zien komen over waar auteursrecht (ook wel: copyright) op kan rusten. Sommige mensen lijken te denken dat op alles wat niet direct kunstzinnig is – zoals technische dan wel veel digitale dingen – geen auteursrecht kan rusten. Inderdaad is het zo dat als iets puur technisch is, er geen sprake kan zijn van auteursrecht. Intellectueel Eigendom op techniek wordt opgevangen door het octrooirecht.
Maar toch kan er op het uiterlijk van een mooi vormgegeven machine, op de keuze en de rangschikking van de stof van een database of op een originele wervende tekst voor je webshop – om maar wat voorbeelden te noemen – auteursrecht rusten. De rechtspraak zegt dat een werk voor auteursrecht een “eigen oorspronkelijk karakter & persoonlijk stempel” (EOK&PS) van de maker moet bezitten. Daarmee wordt bedoeld dat er enige creativiteit en originaliteit aan te pas moet zijn gekomen. En dat kan natuurlijk bij allerlei soorten creaties het geval zijn, ook bij een machine of software.
Twijfel je toch of er auteursrecht rust op iets dat jij gemaakt hebt? Wil je weten of jouw creatie (of die van een ander) de drempel haalt? Neem gerust contact met ons op: 013-5821987.
Auteursrechtvraag?
Gratis spreekuur
Lees-verder-tips:
16 oktober 2020, Yvonne Vetjens