Stel dat iemand een brief of mail die u heeft geschreven ongevraagd op internet publiceert – met voor u schadelijke gevolgen. De klassieke manier om daar iets aan te doen is de ander voor de rechter sleuren en stellen dat de ander een “onrechtmatige daad” heeft gepleegd. De Hoge Raad heeft echter herhaaldelijk bepaald dat er dan in verband met de vrijheid van meningsuiting een belangenafweging moet volgen tussen kort samengevat het belang van privacy van de één en het belang van de ander om misstanden aan de kaak te stellen. Dus moet je creatief zijn als advocaat. Bij de rechtbank Almelo gooide een advocaat het onlangs dan ook over een andere boeg: op de processtukken die op internet waren gepubliceerd zat auteursrecht van de advocaat en op de correspondentie zat auteursrecht van de cliënt. De rechter ging hier in mee en gaf een verbod tot publicatie met een dwangsom van EUR 10.000.
NB: niet op elk schrijfsel zit auteursrecht. Er moet wel sprake zijn van een “eigen, oorspronkelijk karakter” en een “persoonlijk stempel van de maker”. Oftewel: het mag niet ontleend zijn aan een ander en er moeten creatieve keuzes in zitten.
Jan Smolders
Dit nieuwsbericht is in april 2011 geplaatst op alurvs.nl.
Ook interessant in het kader van “zit hier auteursrecht op”: 18 december 2015: waarom een midifile geen fonogram is en er ook geen auteursrecht op rust. Column van onze Jan Smolders voor CreatiefZuid.