Auteursrecht op recepten?

Leestijd: 2 minuten

Q: Ik heb een vraag over auteursrecht op recepten. Ik heb een recept bedacht voor een gerecht, waarvan ik denk dat nog niemand eerder het bedacht heeft. Kan ik dit beschermen? 

auteursrecht op recepten

A: Foodblogs en kookboeken zijn populairder dan ooit. Op een origineel vormgegeven boek of blog zit auteursrecht. Maar zit er auteursrecht op recepten zelf? Wat als je echt met iets heel nieuws komt? Heb je een recept opgeschreven waarvan je weet (of in ieder geval sterk vermoedt) dat je er de eerste mee bent en dat ook nog eens creatief is, kan er dan auteursrecht op rusten? De wet noemt weliswaar geen “recepten en/of gerechten” in het rijtje auteursrechtelijk beschermde werken, maar sluit het ook niet expliciet uit. Echter, in de praktijk werkt het niet zo, want een recept is een idee of een concept en op ideeën rust nooit auteursrecht. Het gaat immers over een rij ingrediënten die je nodig hebt en een bereidingswijze om een bepaald gerecht te kunnen maken. Voor tomatensoep heb je nu eenmaal tomaten nodig, daar is niet veel creatiefs aan en op die ingrediënten zit geen auteursrecht. En op de werkwijze waarop je alles door elkaar klutst kan ook geen auteursrecht rusten. Dus helaas, je ontzettend originele recept is niet auteursrechtelijk beschermd. 

Wat je echter wél kunt beschermen, is de manier waarop je het recept opstelt – zoals met een origineel opgeschreven tekst en een creatief aangeklede presentatie. Dit is zelfs vrij makkelijk auteursrechtelijk te beschermen. Giet je recept dus in een mooi jasje, want de inhoud (ingrediëntenlijst) en werkwijze is niet te beschermen, maar de (originele, creatieve) manier waarop je vormgeeft wèl. 

Auteursrecht op (de presentatie van) een recept is daarentegen ook vrij makkelijk te omzeilen. Je schrijft het recept in andere, eigen bewoording op en voilà: er is weer een nieuw recept ontstaan (er van uitgaand dat de “totaalindruk” een andere is).  

Advocaat auteursrecht nodig?

Bel vrijblijvend

7 december 2017 

lees-verder-tips:

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: