Auteursrecht op de handleiding?

Leestijd: 2 minuten
Auteursrecht op de handleiding

Q: ik ben bestuurder bij een machinebouwonderneming. We hebben een vervelend probleem met een ex-werknemer. Die heeft de handleidingen gemaakt voor de machines die wij verkopen. Dat zou eigenlijk eerst een andere werknemer doen. De ex-werknemer (toen nog in dienst) die zich gewoonlijk met heel andere dingen bezighield, heeft dat echter naar zich toe getrokken: hij kon iets goed in Jip-en-Janneketaal opschrijven. Zo kon de afnemer (en niet per sé alleen diens technische dienst) het gelijk snappen. Zodra de betreffende werknemer klaar zou zijn, zouden hij en ik er samen de laatste hand aan leggen. Hij stuurde mij en de andere bestuurders regelmatig mails met zijn nieuwste concepthandleidingen en vroeg dan wat we ervan vonden. Nou dat kon hij goed, dus lieten we hem lekker zijn gang gaan, met af en toe een suggestie van ons die hij er dan weer in verwerkte. Uiteindelijk zijn we de handleidingen gaan gebruiken. Hij is kort daarna overgestapt naar een ander bedrijf. Een maand later kregen we ineens een mailtje. De ex-werknemer beweert dat het zijn auteursrecht is en of we maar even willen stoppen met die handleiding of betalen??? Hij beroept zich er op dat hij ze thuis heeft gemaakt op zijn eigen pc en dat het “dus” van hem is? Van wie is het auteursrecht op de handleiding?

A: Ik denk dat hier toch sprake van auteursrecht op de handleiding is van u als werkgever. Kennelijk had u zeggenschap over de tussenstappen en het eindproduct. De werkzaamheden zijn steeds in overleg met u en de andere bestuurders gebeurd. Waar en met wiens pc het dan is gemaakt, doet niet meer ter zake.

Advocaat auteursrecht nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:


8 november 2018, Hub Dohmen

Twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Deze Q&A verscheen eerder op engineersonline.nl.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: