Aub een gratis Porsche – humor in de rechtszaal

Leestijd: 3 minuten

Inleiding

Het recht saai? Niet als je sommige vonnissen leest. Hilarisch waar sommige mensen mee denken weg te komen. Lukt in dit geval niet, en terecht. De heer – laten we hem Jansen noemen – denkt een aardige broodwinning te hebben gevonden in het steeds weer deponeren van “Porsche” als merk in steeds weer andere klassen waarna hij Porsche benadert met de vraag of ze zijn merk wil kopen. Porsche heeft al een procedure gevoerd bij het Benelux-bureau om de merken “van tafel te krijgen”. Die procedure is grotendeels geslaagd. Voor een verbod op het steeds maar weer deponeren van het merk moest Porsche maar naar de rechter. Dat doet Porsche. De rechter beoordeelt de e-mailwisseling:

Citaten uit de mailwisseling (leest als een roman):

Mail nr 1:

“Bij deze doe ik Dr. Ing. h.c.F. Porsche Aktiengesellschaft, Inc eenmalig het voorstel, het merk Porsche met depotnummer 1186323 door te halen c.q. over te dragen uit het Benelux Merkenregister tegen een vergoeding van Vijftig miljoen euro in contanten of gelijke waarde aandelen Porsche Automobil Holding SE. Daarbij zal ook de registratie van aanvraagnummer CTM 009903816 geen doorgang vinden en zal ik mezelf verder onthouden van verdere merkregistraties met het woord- en of beeldmerk Porsche. (…)”

Mail nr 2:

“Na zorgvuldige afweging heb ik besloten mijn voorstel van 10 mei 2011 aan Dr. Ing. h.c.F. Porsche Aktiengesellschaft aan te passen, door het bedrag te verlagen naar 25 miljoen euro ex. BTM.

Als ik na deze datum niets van u heb vernomen, zal ik me beraden of ik o.a. het woordmerk Porsche met depotnummer 1186323 aan Volkswagen aan zal bieden ofwel met andere partners aan de slag zal gaan.”

Mail nr 3:

“Vandaag heb ik de dagvaarding betreffende het merk Porsche ontvangen. Ik ben bereid tot onderhandeling, als Porsche dit natuurlijk ook is.

Daarnaast zal ik misschien de media over deze zaak informeren, maar ik wacht uw antwoord even af.”

Mail nr 4:

“Naar aanleiding hiervan doe ik Porsche nog een aanbod van 9 miljoen euro ex. BTW en aangezien Porsche toch in auto’s handelt een Porsche Cayenne S Hybrid en een Porsche Turbo S Coupe PDK 2011”

Mail nr 5:

“Recentelijk heb ik van het BBIE vernomen, dat via opposities van zowel SAAB en SPYKER, het merk SAAB-SPYKER gedeeltelijk aan mij is toegewezen. SAAB heb ik inmiddels een aanbod gedaan en wacht nog op de beslissing hieromtrent.

Alvorens mijn advocaat zich namens mij in de procedure zal stellen, doe ik PORSCHE nog een allerlaatste voorstel:

99100 euro en onderstaand model Porsche Model 911 Prijs € 251.369,-

Graag verneem ik uiterlijk donderdag 9 juni 2011 van u.”

Mail nr 6:

“Tegen een bedrag van 90000 euro ex. BTW, ben ik bereid mijn Porsche merkregistraties in te trekken. Desnoods kan ik volgende week een bezoek aan uw kantoor te brengen om de zaak af te handelen.”

Mail nr 7:

“Referring to the last civil case of Porsche AG:

and the results:

This will be my final offer to Volkswagen, the same as I will make this offer to Porsche AG:

For 9 million euro together with two cars available at www.porschecentrumrotterdam.nl I will erase or transfer my Porsche trademark registrations BNL 868223, BNL 1226976, EUR 9903816″

Cabaret in de rechtszaal

Tijdens de zitting zegt Jansen nog tegen de rechter dat de reden van zijn merkdepot ‘Porsche’ is dat hij op de markt heeft gewerkt waar de term ‘varkenslatijn’ wordt gebruikt en dat hij deze term toepasselijk vond voor zijn werk als beginnend programmeur. Want in het Latijn is ‘varken’ ‘porsche’ zodat Jansen beweert dat hij een geldige reden heeft voor het depot van het merk ‘Porsche’.

De rechter trapt daar (hoe raadt u het …) niet in. Ten eerste is ‘varken’ in het Latijn ‘porcus’, zo merkt de rechter fijntjes op, en niet ‘porsche’, zodat de verklaring dat ‘Porsche’ zou staan voor ‘varkenslatijn’ niet opgaat. Ook al zou dit wel de juiste vertaling zijn, dan nog verklaart dit niet waarom Jansen heeft gedeponeerd in klassen die niets te maken hebben met zijn werk als programmeur.

Uitspraak

Jansen heeft volgens de rechter gelet op o.a. de mailwisseling bij het deponeren van de merken geen ander doel gehad dan de merken tegen betaling van forse bedragen aan Porsche over te dragen. De rechter deelt het gevoel voor humor van Jansen niet. Iedere keer dat Jansen het waagt om opnieuw Porsche als merk te deponeren, kost hem dat een dwangsom van € 25.000. Daarnaast moet hij € 7.500 proceskostenvergoeding aan Porsche betalen. Best een kostbare grap, al heb ik (veel) hogere bedragen voorbij zien komen.

mr. Jan Smolders, 1 februari 2012.

Gepubliceerd februari 2012 op creatiefzuid.nl

Ook interessant in het kader van humor in de rechtszaal: 18 augustus 2015: De parodie en de intellectuele eigendom. Column van onze Hub Dohmen over de vraag wanneer een parodie toegestaan is of juist merkinbreuk oplevert.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: