Ik, Robot: robotica, Artificial Intelligence, filosofie en ethiek – vervolg: lezing van dr. Monica Meijsing (Tilburg University)
‘Ik, Robot’ is, behalve de titel van het beroemde boek van de schrijver Isaac Asimov ook de titel van de cursusweek van ISVW Internationale School voor Wijsbegeerte die in oktober 2019 plaats vond. Ik nam hier als tech-advocaat en liefhebber van robotica en artificial intelligence aan deel.
Bent u meer robot dan u denkt?
De schurende subtitel: ‘Bent u meer robot dan u denkt?’. Een vraag die enigszins ’tongue-in-cheek’ is, maar niet gespeend van iedere realiteitszin De cursus ging over de filosofische en ethische aspecten van robotica en kunstmatige intelligentie /AI. Het was indrukwekkend. Ik heb zóveel nieuwe vragen erbij die nuttig zijn voor mijn ‘tech-advocatenpraktijk’ waarin ik me bezig hou met AI en robotica.
Onderwerpen
Om je een breder beeld te geven: onderwerpen waren onder meer: Wat is een persoon?, Verantwoordelijke systemen, Turingtest, Robotrechten, Kan een robot een persoon zijn?, Filosofie en ethiek van mens-robotrelaties, Humanisme en humaniteit (hoe humaan kan een robot zijn?), Zijn mensen algoritmes?, Unheimliche robots en AI, De Moral Machine Game, Trolleys, algoritmes en machines zoals wij, Wat is betekenisvolle menselijke besluitvorming in een gedigitaliseerde politie?
Wat is een persoon? – bijdrage van dr. Monica Meijsing
Waar ik – als niet-filosoof – niet genoeg van kon krijgen, was de onmisbare bijdrage van dr. Monica Meijsing (Tilburg University). Zij leidde ons in in enkele filosofische basisgedachten rondom wat een persoon is, geheugen, identiteit, bewustzijn, het zelf, hoe het persoon-zijn wordt geconstitueerd door de morele attitudes van anderen tegenover onszelf en onze eigen mogelijkheid om deze attitudes tegenover anderen te hebben. Cruciale onderwerpen bij het vormgeven van de plaats van AI-systemen in onze samenleving.
Wordt vervolgd
Naast de bijdrage van dr. Meijsing zal ik de komende tijd op meerdere van deze bijdragen dieper ingaan. Ik ervaar de cursus in ieder geval als een zeer verdiepende en enthousiasmerende bijdrage aan mijn ‘roeping’ als tech-advocaat.
- 21 november 2019: Onze Hub Dohmen volgde de cursus Ik, robot bij het ISVW. Cursusverslag deel 1: Artificial intelligence en verantwoordelijkheid over de volgende onderwerpen: AI en verantwoordelijke beslissingen door systemen, Het concept van agency, Mind (artificial), bron van verwarring, Forward looking responsibility en backward looking responsibility.
- 15 november 2019: Onze Hub Dohmen volgde de cursus Ik, robot bij het ISVW. De cursus behandelde de filosofische en ethische aspecten van AI en robotica. Dit artikel bevat een overzicht van de behandelde onderwerpen. Meer diepgaande columns volgen binnenkort!
- 24 mei 2019: Lees hier meerover de zeer succesvolle eerste bijeenkomst en de nieuwe website van de NVAIR Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht.
- 25 januari 2019: Robots met rechten en plichten?Uitgebreid verslag door Machina van de proefrechtszaak tijdens Robot Love tijdens welke onze Hub Dohmen advocaat was van een robot.
- 25 september 2018:Interview met onze Hub Dohmen voor Innovation Origins over rechten, aansprakelijkheid, etc. rondom robots, kunstmatige intelligentie – en het event en kort geding tijdens Robot Love.
- 22 december 2016: Artificiële Intelligentie is ongrijpbaar voor de rechtsregels van vandaag.. Interview met Hub Dohmen voor Verzekeringswereld/Monde de l’Assurance.
Hub Dohmen, 27 november 2019