Afgekeken ontwerp?

Leestijd: < 1 minuut
ontwerp afgekeken

Q: Ik heb twee jaar geleden een ontwerp gemaakt en in de markt gezet. Nu krijg ik een brief van een advocaat modelrecht dat zijn cliënt een Europees model heeft aangevraagd en dat mijn product lijkt op het model. Ik geloof best dat de ander het heeft ontworpen zonder bij mij te hebben afgekeken, maar ik was toch echt eerst. Of ik maar even mijn product wil aanpassen! Wat kan ik hier tegen doen?

A: Tijdens de modelaanvraag helaas niets. Zodra het model is verleend, kunt u voor 350 euro bij het “Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO)” een verzoek tot nietigverklaring van het model indienen. Dat is waarschijnlijk niet nodig; een mailtje terug met uitleg en enige bewijsstukken dat u eerder was, is waarschijnlijk voldoende om de ander te laten inzien dat hij ongelijk heeft. In die mail kunt u tevens wijzen op uw “ongeregistreerd Gemeenschapsmodel”: tot drie jaar nadat uw model voor het eerst openbaar is gemaakt, kunt u zich beroepen op het modelrecht, ook al heeft u niets geregistreerd.

Advocaat modelrecht nodig?

Bel vrijblijvend

1 februari 2017. Deze Q&A verscheen eerder op Engineersonline.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: