Advocaat en Intellectueel Eigendom-specialist Hub Dohmen over 3D-printen – deel 2 inzake aansprakelijkheid

Leestijd: < 1 minuut

Samenwerking met PT Industrieel Management

Wie is bij 3D-printen aansprakelijk bij schade of een ongeluk, als gevolg van een defect of ondeugdelijk 3D-geprint onderdeel? Onze Hub Dohmen gaat in op deze vraag in samenwerking met Evi Husson voor PT Industrieel Management. Dit is het tweede deel in een tweeluik over juridische aspecten van 3D-printen. Lees ook het eerste deel, dat gaat over intellectueel eigendom bij 3D-printen. We hebben even gewacht met de plaatsing van dit artikel tot het magazine PT Industrieel Management al enige tijd uit is.

Vragen over 3D-pinten en aansprakelijkheid

Met zijn achtergrond in techniek en zijn jarenlange ervaring als advocaat heeft Hub een bijzonder specialisme, want de meeste juristen weten weinig van techniek af. Hij geeft eerst kort uitleg over de wet- en regelgeving. Aansprakelijkheid ligt bij 3D-printen wat ingewikkelder dan bij andere technieken. Het is belangrijk om goed te weten wie wat gedaan heeft. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan rondom een fout in de software, cad-file of scan, of rondom een grondstof of een fout in de montage, bediening, afwerking, validatieprocedure of testprocedure. Wat voor afspraken kunnen er worden gemaakt rondom verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid bij 3D-printen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, die u maar beter kunt vastleggen in een contract.

Lees het artikel

De PDF-versie van het artikel vindt u hier. U kunt het artikel ook lezen op de website van PT Industrieel Management en in het staat ook in hun magazine. Het eerste artikel over Intellectueel Eigendom staat ook op de site van PT Industrieel Management en is te lezen in het magazine; zie hier voor meer informatie.

Dohmen advocaten, 26 juni 2020

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: