Advocaat en Intellectueel Eigendom-specialist Hub Dohmen over 3D-printen – deel 1

Leestijd: 2 minuten

Samenwerking met PT Industrieel Management

PT Industrieel Management

Mag je zomaar een bestaand product namaken met additive manufacturing? Wanneer krijg je te maken met intellectueel eigendom? En hoe kun je je eigen 3D-geprinte objecten beschermen tegen illegale kopieën? Onze Hub Dohmen geeft antwoord op deze vragen in het eerste van twee artikelen van Evi Husson voor PT Industrieel Management. We hebben even gewacht met de plaatsing van dit artikel tot het magazine PT Industrieel Management al enige tijd uit is.

Vragen over 3D-pinten

Hub legt uit dat intellectueel eigendom (IE) op verschillende manieren een rol speelt, zoals bij de software en bij de objecten die men wil 3D-printen. Daarbij kunnen allerlei soorten IE-rechten een rol spelen, zoals auteursrecht/copyright, modelrecht, of octrooirecht/patentrecht. Ga je 3D-printen, dan kun je jezelf enkele vragen stellen, zoals: wie is de eigenaar of rechthebbende van een ontwerp, digitaal bestand of te printen product? Verder komen in het artikel tips voorbij over hoe je je eigen 3D-geprinte objecten kunt beschermen.  Ook bedrijven die 3D-printen alleen faciliteren kunnen te maken krijgen met vragen over IE en aansprakelijkheid. Met al deze vragen kan een advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom je helpen.

Lees het artikel

Een PDF-versie van het artikel vindt u hier. U kunt het artikel ook lezen op de website en in het magazine van PT Industrieel Management. Het tweede artikel staat al online en zal spoedig op onze website staan.


Lees-verder-tips:

  • 19 maart 2019: Onze Hub Dohmen was 13 maart te gast bij Rapidpro , waar hij sprak over 3d-printen, intellectueel eigendom en aansprakelijkheid. Klik hiervoor een korte samenvatting en een PDF van de presentatie.
  • 6 november 2018: Mag de eindgebruiker zijn eigen 3d-printer hacken?Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die Hub Dohmen voor 3DFabprint.com schreef.
  • 30 oktober 2018: Soms komen er vragen voorbij waarop geen eenvoudig antwoord te geven is. Zoals “Mag een 3D-printontwerpbedrijf een ontwerp van een professionele klant voor anderen gebruiken?” Onze Hub Dohmen gaat dieper op deze vraag in. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 22 oktober 2018: Column van onze Hub Dohmen over waar je als 3D-print-serviceprovider op het gebied van auteursrecht op moet letten. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 16 oktober 2018: Column van onze Hub Dohmen over 3d-printen, auteursrecht en thuiskopie. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 2 oktober 2018: 3D-Printen en intellectuele eigendom, hoe zit dat eigenlijk? Onze Hub Dohmen legt het uit aan de hand van bekende voorbeelden. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 20 september 2018: Onze Hub Dohmen beschrijft waar je juridisch gezien zoal mee te maken kunt krijgen op het gebied van 3d-printen. Dit is de Nederlandse vertaling van de Engelstalige column die eerder verscheen op 3Dfabprint.com.
  • 28 september 2015: Lawyer in Cockaigne. Column (html)(PDF) van onze Hub Dohmen voor 3D fab+print magazine en 3D fabprint.com over hoe hij als technisch onderlegd advocaat betrokken raakte bij en gepassioneerd raakte door 3D-printing/additive manufacturing, en over de juridische implicaties van deze technologie. 3D fab+print magazine is hét nieuwe medium voor professionals in de wereldwijde 3D-printing- en additive manufactering- (AM) industrie.

Dohmen advocaten, 14 maart 2020

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: