Aantasting kunstwerk

Leestijd: < 1 minuut
aantasting

Q: ik heb een schilderij in opdracht gemaakt voor de ingangshal van een bedrijf. Het bedrijf is halverwege de opdracht verhuisd. Ik heb het schilderij daar afgeleverd. Het blijkt te groot voor de hal van de nieuwe locatie. Ze hebben me verteld dat ze het schilderij gaan inkorten zodat het wel past. Kan dat zomaar?

A: Wijzigen van een verkocht werk kan niet zomaar, omdat de maker, ongeacht of hij zijn auteursrecht heeft overgedragen, ook de persoonlijkheidsrechten op zijn werk blijft bezitten (en die kunnen in tegenstelling tot auteursrechten nooit worden overgedragen aan iemand anders). Persoonlijkheidsrechten bepalen dat een maker zich tegen aanpassing of verminking van zijn werk kan verzetten als deze de authenticiteit van het kunstwerk of de eer van de maker aantasten. U kunt dus actie ondernemen als uw goede naam door de verandering van het werk schade oploopt!

Heeft een opdrachtgever of koper uw werk veranderd zonder uw toestemming? Kom langs op ons gratis spreekuur of bel 013-5821987.

8 december 2016 Meer lezen over dit onderwerp:

Architect, knabbelt er iemand aan uw live portfolio? Of: de regels rondom sloop of aantasting van uw kunstwerk

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: