Additive manufacturing: intellectueel eigendom en aansprakelijkheid

Leestijd: 2 minuten

Lezing over additive manufacturing door Hub Dohmen op vakbeurs Rapidpro

Additive manufacturing (3D-printen) is booming business in de industrie! Maar op het gebied van intellectueel eigendom (IE) zijn er veel vragen. Onze Hub Dohmen, advocaat gespecialiseerd op het gebied van IE met een achtergrond in techniek heeft zich hier flink in verdiept.

Additive manufacturing (3D-printen) is booming business in de industrie! Maar op het gebied van intellectueel eigendom (IE) zijn er veel vragen. Onze Hub Dohmen, advocaat gespecialiseerd op het gebied van IE met een achtergrond in techniek heeft zich hier flink in verdiept. Hij gaf op woensdag 13 maart 2019 tijdens RapidPro op aanvraag van Mikrocentrum een lezing over de juridische aspecten van 3D-printen, als onderdeel van Additive Manufacturing – ‘AM’ –, afgezet tegen Subtractive Manufacturing . RapidPro is dé internationale vakbeurs voor productontwikkeling, prototyping en productie. Boeiend om te zien hoe digitalisering, sensoren, algoritmes en robots bijdragen aan de razendsnelle ontwikkeling.

Advocaat additive manufacturing nodig?

Bel vrijblijvend

Tijdens de presentatie kwamen uiteraard verschillende aspecten van IE aan bod, zoals auteursrecht/copyright, plagiaat, modelrecht, octrooi/patent, slaafse nabootsing. Daarbij ging Hub onder meer ook in op overeenkomsten en algemene voorwaarden. Er werden ook actuele vragen beantwoord, zoals: kan iemand zomaar mijn product namaken door additive manufacturing? Daarnaast werd er gesproken over aansprakelijkheid, bijvoorbeeld als er schade ontstaat of zelfs een ongeluk gebeurt, doordat een 3D-geprint vervangingsonderdeel of component van een systeem het begeeft.. Ook hier is de overeenkomst weer van belang, maar denk ook aan printomstandigheden, industriestandaarden, metaalmoeheid of infrasturctuurfouten. Een combinatie met Smart Maintenance / Predictive Maintenance maakt dit alles nog interessanter.

U kunt hier klikken voor de presentatie. Als u vragen hebt over juridische aspecten van 3D-printen, kunt u contact met ons opnemen tijdens ons gratis spreekuur. Wij helpen u graag verder!


Lees-verder-tips:


Dohmen advocaten, 18 maart 2019

twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: