3D-geprint onderdeel veroorzaakt ongeval – wie is aansprakelijk?

Leestijd: < 1 minuut
Column van Hub Dohmen voor Mechatronica + Machinebouw.

Stel, een bedrijf vervangt een onderdeel van een machine met een nieuw onderdeel dat 3d-geprint is. Het onderdeel veroorzaakt een ongeluk en het blijk dat er al vanaf dag één iets mis wat met het onderdeel. Wie is er aansprakelijk?

Hub Dohmen, al jaren advocaat met een achtergrond in de techniek, legt uit hoe deze vraag juridisch in elkaar zit en wat je er nu praktisch mee kunt. Hij benoemt verschillende factoren die bij de aansprakelijkheid een rol spelen: was er een fout in het oorspronkelijke product, in de scanner, download of upload, of tijdens het printen (o.a. hardware, software, printmateriaal)? En wat voor overeenkomst is er gesloten? Lees de column om te weten waar je allemaal rekening mee kunt houden om aansprakelijkheid bij een ongeval met een 3d-geprint onderdeel te voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk in te perken.

Klik op deze link voor de column.


 Lees-verder-tips:

Hub Dohmen schreef al eerder voor het magazine van Mechatronica + Machinebouw, onder andere:


Er staan ook enkele columns van ons kantoor op de website van Mechatronica + Machinebouw.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Zijn wij de beste advocaat IT-recht in Nederland? Vind het uit tijdens ons spreekuur. Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in IT-recht. No cure no pay mag niet in Nederland, maar we helpen u wel graag verder op onze gratis spreekuren 013-5821987.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: