Poppodium 013. 013 wint, 0113 zingt een toontje lager – merkenrecht in de praktijk

Leestijd: 3 minuten

Lijkt Podium 0113 te veel op Poppodium 013? De rechter vindt van wel. Podium 0113 moet dus op zoek naar een andere naam. Hieronder leg ik uit waar de uitspraak op is gebaseerd – en leer je meteen de basics van merkenrecht.

Poppodium 013 vs podium 0113. Merkenrecht

013 vs 0113

Wat is er aan de hand? In Goes opent Podium 0113 in maart 2017 een poppodium. Dat stuit Poppodium 013 (gelegen in Tilburg) tegen de borst. Ze stuurt 0113 in januari al een sommatie. Als 0113 die negeert en haar deuren toch opent, spant 013 een rechtszaak aan. Ze vindt namelijk dat 0113 te veel lijkt op 013. Is dat terecht? Persoonlijk vind ik van wel, want alleen door de namen van de twee partijen in dit artikel te gebruiken wordt duidelijk dat ze wel erg veel op elkaar lijken! Ik noem Poppodium 013 daarom voor het gemak “Tilburg” en Podium 0113 “Goes”. Maar er is meer aan de hand, en ik bepaal niet wat de wet zegt, dus laten we eens kijken naar de uitspraak van de rechter en om welke rechten het nu eigenlijk gaat.

Merkenrecht

Het gaat hier met name om een merkenkwestie. Er zijn verschillende soorten merken, zoals woordmerken en beeldmerken. Tilburg is rechthebbende van het woordmerk “013” en het woord/beeldmerk “013 poppodium Tilburg”. Tilburg is van mening dat Goes door het gebruik van 0113 verwatering van het merk 013 in de hand werkt (dat wil zeggen dat de onderscheidende kracht van het merk terugloopt omdat iedereen het gebruikt); de rechter is het daar mee eens. Daarnaast vindt Tilburg dat 013 en 0113 te veel op elkaar lijken. Wanneer lijkt iets in deze situatie te veel op elkaar? De rechter zegt hierover: iets lijkt te veel op elkaar als de totaalindruk globaal gezien zodanig gelijk is dat er bij het beoogde publiek verwarring kan ontstaan, of de indruk kan ontstaan dat de twee met elkaar te maken hebben. De rechter komt daarbij tot de conclusie dat 013 en 0113 zowel visueel als auditief veel op elkaar lijken. Daarnaast is de rechter van mening dat beide podia soortgelijke diensten aanbieden. Dat draagt bij aan de mogelijkheid tot verwarring bij het publiek. Zomaar wat kreten op internet: “Ik dacht eerst dat het de nieuwe huisstijl van 013 was. Beetje verwarrend haha.” en “Het nieuwe podium zal de opvallende naam Podium 0113 krijgen ( niet te verwarren met 013 in Tilburg) en zal de deuren op 3 maart openen.”

Groot vs. klein

Ook van belang is, dat 013 een in Nederland en Vlaanderen bekend merk is. Vooral de landelijke bekendheid van 013 zal ervoor zorgen dat het publiek sneller een link zal leggen tussen 0113 en 013. Daarmee ontstaat dan het risico dat tevens de reputatie van 013 sneller wordt aangetast, en dat het merk 013 verwatert (zoals hierboven al aangehaald). Andersom profiteert Goes van de bekendheid van 013, door een merk te gebruiken dat daar veel op lijkt. Al het bovenstaande is genoeg om te oordelen dat Goes merkinbreuk pleegt op meerdere fronten. Daarbij merkt de rechter op dat op basis van bovenstaande redenering, Tilburg Goes ook kan verbieden om in haar handels- en domeinnaam 0113 te gebruiken.

Tips voor ondernemers

Moraal van het verhaal? Tegenwoordig is het een hele kunst om een goede naam of logo voor je onderneming, waren en diensten te vinden. En daar komt dus ook nog eens bij dat het slim is om te checken of niet iemand anders deze al gebruikt, of iets dat er veel op lijkt. Want dan zou jou zomaar hetzelfde kunnen overkomen als (het voormalige) 0113. Check dus altijd even op internet, op websites als KvKBBIE en Tmview, en een marktonderzoek binnen je doelgroep is ook geen slecht idee (“waar denk je aan als je 0113 hoort?”). En mocht je toch nog vragen hebben over merkenrecht, dan kun je daarmee bij ons terecht tijdens ons gratis spreekuur.

Advocaat merkenrecht nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:


3 augustus 2017,
Yvonne Vetjens
Twitter / Linkedin

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: